BEOGRADSKA PČELA

beogradski-med

U srcu Beograda, na samo kilometar od centra grada, ušuškana je oaza BEOGRADSKE PČELE. U svom habitatu uz beogradske Silose svoje mesto je pronašlo 40ak košnica. Gaia pokret koja stoji iza eko-umetničke zone u Silosima je prepoznala značaj pčele za ekosistem, te se kroz svoje manifestacije i događaje provlači ovo najvažnije biće na planeti, uz nesebičnu podršku koju nam pružaju. Prve košnice su postavljene tokom 2020. dok je trenutni izgled pčelinjaka izgrađen u maju 2021. kada su kolege iz Supernatural-a postavile još košnica i posadile preko 700 medonosnih biljaka.

Iako na prvi pogled deluje da Beograd nije mesto za pčele usled zagađenosti vazduha, pčele ipak uživaju u svom domu na Dorćolu. Nakon cele sezone koje su provele na tom mestu, možemo sa sigurnošću da kažemo da ni u jednom stadijumu pčelinjeg razvoja nisu trpele, šta više razvoj je bio brži i bolji nego kod pčele na drugim mestima. Razlog dobrog napretka pčela leži u raznovrsnom bilju koje raste u Beogradu i koje cveta od kraja februara pa do kraja septembra kada se završava cvetanje na obali Dunava. Bizina vode i Kalemegdana ima pozitivan uticaj na pčele, a pravi dokaz o zdravlju pčela je analiza koju smo uradili na Veterinarskom fakultetu i koja potkrepljuje sve gore navedeno. 

BEOGRADSKI MED

Po ugledu na svetske metropole, konačno možemo da se pohvalimo da i Beograd ima svoj med, nastao u srcu grada. Raznoliko bilje koje cveta oko pčelinjaka rezultiralo je nadasve zanimljivim ukusom meda koji se ne može naći nigde drugde u Srbiji. Letnja varijanta našeg meda je bogata nektarom iz familije Ruža (Rosaceae type), voća, Lipe, Bagrema i ostalih travka koje rastu u orkuženju. Kvalitet sirovog livadskog meda je odličan, a čistoću meda potvrđuje analiza urađena u akreditovanoj laboratoriji koju možete naći ovde.

 

Pored livadskog meda, uspeli smo da imamo i drugo vrcanje u Beogradu a u pitanju je medljikovac, ili šumski med. Medljikovac je specifičnog ukusa, manje sladak nego običan med ali bogat mineralima i vitaminima. Tako da od ove godine su u ponudi dva beogradska meda, a važno je napomenuti da od svake prodate teglice ovog meda 100dinara odvajamo za dalji razvoj pčela u Beogradu, a i šire.

 

 

begee-dark

BEEGEE DARK

Šumski med sa leve obale Dunava, u narodu poznat kao medljikovac ili medljika. Intenzivnog ukusa i arome, jak kao i Dunav pored kojeg je skupljan. Tamne boje, bogat mineralima i vitaminima. Odličan za podizanje energije!

begee-light

BEEGEE LIGHT

Iz centra Beograda stiže prvi Beogradski med. Naše pčelice na Dorćolu su ove sezone bile vredne i skupile su dosta nektara sa Kalemegdana, Dorćola i samog centra grada. Ukus je vrlo zanimljiv mada ćemo ipak sačekati vaš sud. Sirov livadski med vas sigurno neće razočarati, a garantujemo da kad ga probate, htećete još!

BEOGRADSKA PČELA

Iza celog pčelinjaka stoji ekipa koja svojom požrtvovanošću i ekološkim pristupom nastoji da podigne svest građana o pčelama, a ponajviše edukuje najmlađe sugrađane za koje sledeće godine spremamo mnogo događaja. Pčelinjak će sledeće godine biti proširen a našim komšijama ćemo ponuditi pravu pčelinju oazu na koju će biti ponosni, a u kojoj će svakodnevno moći da uživaju. Brigu o pčelama i celom habitatu pruža Ana iz Gaia pokreta, iskustvo nam daje g. Stanko iz Beogradskog udruženja pčelara a glavni posao Srđan iz Supernaturala, kao i Mad Med ekipa koju čine Marko, Ivan, Dario i David. Pozivamo vas sve da nam se pridružite i stvorite nešto što je Beograd davno trebao da ima.